fredag den 13. september 2013

Tegning, krussedulle og kontur - uge 37


Opgave:
Krussedulle og konturtegning . Iagttagelsesskildring. 

Mål: 
At iagttage. Hvor meget fylder krop-arme. Se proportioner og størrelser.

Materialer:
A4 papir, blyant 6B og progresso B6, tegnebræt.

Vores proces:



Refleksioner:

Ved krusedulletegning, tegnede jeg i starten bare cirkler, hvor det skule være mere i cylinder-form...
Det var svært ved konturtegning, at holde sig til konturen... Jeg ville hele tiden fylde ud med detaljer... Det skal jeg øve mig i.


Didaktiske overvejelser:

Maleriopgave - uge 36

Maleriopgave

Opgave 1:

- Vælg en kendt kunstners billede, hvor farvepalet/farveholdning du synes om. Farveskalaen skal være differentieret (Se billedanalyse på WWW.emu.dk eller i Bogen "Farver" af Lis Pallesen om kvalitets-,komplementær- og kvantitetskontrast). Impressinisternes farveskala må ikke bruges, da de udelukkende arbejder med primær og sekundærfarver, ej heller én af de store ekspressionistiske ikoner som Munch-Van Gogh, Picasso eller Nolde. Sagt med andre ord, skal man arbejde med et par rene farver sat op mod en farverække af brækkede farver...

-  Print billedet ud.

-  På falseæskekarton blandes farverne med fingrene, så kunsternes farveholdning/palet kommer frem. Ud for hver farve skrives stikord, omkring hvilke farver der er brugt, og hvor meget. Det er umuligt at angive præcis mængde, men ord som meget, lidt eller rigtig lidt kan give et fingerpeg.


Opgave 2:

- Udvælg og print et motiv som ikke stammer fra den samme kunstner som farvepaletten stammer fra! Motivet er knap så vigtig, da opgavens mål jo er at få fornemmelse for farverne i blandingen af disse. Motivet skal dog tilrettelægges så kontrastformerne anvendes på en meningsfuld måde.

- Med blyant skitseres motivet på karton, og herefter på lærred.

- Lærred grundes, så det ikke suger så meget, og tørrer.

- De forskellige farver, som tidligere blev blandet på karton, blandes igen og anvendes på motivet. 

Opgavernes mål:

Ved at applicerer én kunsternes farvepalet på en anden kunstners motiv, opnås en større bevisthed om farveblanding og differentieret farvebrug.

Materialer:

Falseæskekarton, blyanter, grundmaling, akrylfarve: Primær blå, Magenta rød (primær rød), Kadmium rød, procesgul, Hvid og sort. Pensler, bakke til at blande farver på til opgave 2, Lærred ca. 30x40.

Vores proces:


Refleksioner:

Det er rigtig svært at ramme den valgte kunstners farvepalet, men det er en utrolig god øvelse i, at fornemme  forskellene på farverne, og det gør én meget bevidst om farvenuancer. Desuden giver det stor forståelse for farveblanding, samt farvebrug / virkning. En rigtig god opgave at bruge ude i skoleundervisningen.

Didaktiske overvejelser:

Til eleverne vil jeg vise dem et færdigt resultat (mine egne produkter), imens opgaven forklares. Det vil gøre det nemmere for dem, at forstå opgaven. Jeg vil desuden forenkle opgaven, idet jeg på forhånd vil printe 4 forskellige kunstners farvepaletter ud, laminere dem, og dele eleverne ind i 4 grupper, hvor de i hver gruppe arbejder med samme farvepalet. Det vil hjælpe de elever, der har brug for støtte til at komme igang.
Da forløbet vil strække sig over flere undervisningsdage, vil jeg lade eleverne blande farver første gang, grunde lærred, samt tegne et udvalgt motiv over på papir.(For at minimere tidspilde, vil jeg udvælge ét simplet motiv, som de alle skal bruge. På denne måde vil man kunne få en flot samling af forskellige fortolkninger af samme motiv, og med forskellige farvepaletter.) Næste gang skal de tegne motivet færdigt, tegne det over på lærred, og begynde at male. Næste gang males der færdig, og baggrunden males sort.  Dette vælger jeg, for at få farvepaletten til at træde tydeligst frem, og for at vise hvilken stor virkning dette giver.
Det vil helt klart give eleverne forståelse for farver, farvenuancer, farveblanding samt farvevirkninger.

Når alle er færdige vil jeg sammen med eleverne arrangere en udstilling et sted på skolen, og indbyde forældre og familie til fernisering. 

onsdag den 11. september 2013

Skabelontryk - uge 36

Opgave: Skabelon opgave, hvor der eksperimenteres med forskellige former for tryk. 

Målet er at arbejde med en verden af abstrakte motiver, som opstår i beskæftigelsen med skabelontryk, samt få forståelse for farvernes nuanceovergange. 

Materialer: Akryl/ Tempra /Ecolinefarver, pensler, kraftigt papir (fx sulfitkardus 80 g. som er hvid kraftig papir glittet på den ene side og ru på den anden....fås ved AV form) 
Til tryk: Squash, kartofler, løg, æbler, skuresvampe, stearinlys, roer osv.

Vores proces:


Refleksioner:

Ved at genbruge papiret fra farvelæreblandingerne var det hurtigt at skabe noget, da der var farver og mønstre i forvejen. Det var et sjovt og let tilgængeligt arbejde, som samtidig vil kunne lære eleverne at skærper iagttagelsesevnen, når øjnene skal finde de "bedste" steder på papiret, ved at zoome ind. Man kigger på potentialet i de mønstre og farver der allerede er skabt...

Vi havde ikke forstået opgaven helt, og derfor trykkede vi i starten lidt på må og få, uden et system. Dette gav et rodet resultat, og vi fik ikke den ønskede effekt. Med elever er det vigtigt, at præcisere, at opgavens formål er, gennem gentagelse af samme tryk, at lave et ensartet mønster. Til sidst lavede vi et tryk med en trekant (skuresvamp), og et tryk af et løg, som opfyldte opgaven bedre...

At tegne en skitse inden man begynder at trykke, vil fungere meget bedre, idet man med en klar plan, undgår at roder rundt, som vi gjorde. 
Set bagefter, brugte vi for mange forskellige farver. Det vil være mere hensigtsmæssigt, at bruge én farve, og tone den med hvid af flere omgange (brække farven), ligesom en anden gruppe gjorde. Dette vil give forståelse for nuanceovergange.


Vi opdagede, at det giver en stor virkning, når man skærer lidt i billederne. Ved at skære, så cirklerne yderst på billedet bliver fx halveret (som ses på det midterste billede), opnår man en fed effekt, som gør at billedet nærmest fortsætte ud i det uendelige.

Det er bestemt ikke alle materialer, der er lige velegnede til at lave tryk med. Stearinlys skal der skæres meget dybt i, og er ikke nem, at få et pænt tryk ud af.
Æbler er glatte og ikke nemme at holde ved, og kan derfor nemt drille, desuden er det svært at få det pæne tryk fra kernehuset til at lykkes. Kartofler skal man passe på, ikke at få til at glide ud. Squash er yderst velegnet, og her kan man også lave et håndtag på oversiden, så det er nemmere at holde ved. Skuresvampen er nem at klippe i, og giver et flot resultat hver gang. Halve løg virker godt, da man har toppen at holde ved....

Didaktiske overvejelser:
Læreren skal udtrykke sig meget tydeligt, når opgaven forklares, ellers sker der det, at eleverne ikke kan gennemskue, hvad meningen er, og tryk vil blive placeret uden en videre ide, desuden risikerer man at farver vil blive blandet i ét væk.
Det er en rigtig god ide, at begrænse opgaven til at eleverne skal arbejde med fx én primær farve med enten hvid og/eller sort i. 
For at opnå det bedste resultat, når man arbejder med de helt små børn, vil jeg begrænse mig til at bruge squash, skuresvampe og kartofler til at trykke med. Desuden kan det være en god ide, at eleverne først tegner deres skabelon, inden de begynder at skære/klippe.

Rester af papir med diverse tryk, som enten er skåret fra, eller bare skal kasseres, og/eller rester fra det genbrugte papir fra farvelæreblandingerne kunne limes på Falseæskekarton i stykker som sammen danner en collage. Her går man et skridt videre i processen og skaber noget af rester.

torsdag den 5. september 2013

Krop og Farvelære - Uge 35

Opgave: Krop og farvelære. 

Målet er at se, hvad der sker når de to primærfarver blandes.

Materialer: Rulle hvid papir, store pensler, hænder, fødder, malerruller, balloner, sprayflaske og poser med vand, gaffatape.

Vores proces:

1. forsøg: Hver gruppe får to primærfarver efter eget valg. Fx gul og blå eller gul og rød eller blå og rød. 

EVT. 2. forsøg: På et nyt stykke papir tilsættes sort eller hvid (eller begge akromiske farver) til et par primærfarver. ELLER bland alle 3 hovedfarver. 


Refleksioner:
Det er dejligt at få hele kroppen med i arbejdet, og det er sjovt. Børnene vil alle synes om det...
Der er faste rammer. Det er helt givet hvordan og hvilke farver, der skal blandes, men det gør ikke noget, da man istedet bruger værktøjet til at dyrke kreativiteten.
Der skal ikke meget til for at gul bliver anderledes, der skal mere til for at gøre blå eller rød anderledes... derfor er det en god ide at kaste vand fra rød til gul, da det giver hurtigere resultat end ved at kaste vand fra gul til rød...

Didaktiske overvejelser:
Forsøget retter sig mod indskoling (1. klasse, da de her endnu ikke har større viden om farvelære) og der kræves meget faste rammer på opgaven, så der ikke går "hat og briller" i det.
Det er samtidig en god opgave til at ryste en klasse sammen på, og boglig svage vil få en ligeværdig chance her.
Det er bedst at stå udenfor, og bedst at hænge papir op, da der her er mere styr på papiret, end når det ligger ned. Læreren kan evt. hænge papir op inden, så der ikke går unødig tid med dette...

Kunstnerisk fortælling, foto/billede inspiration - Uge 35

Opgave:


Materialer:
Forskellige fotos, billeder fra blade og lign.

Vores Proces:
Opgaven kan løses på en anden måde: 
Vi digtede, hvad der var sket FØR, UNDER eller EFTER billedet..




Refleksioner:

Det var en sjov leg, hvor alle kan være med, da det er fantasien, der skal igang. 
Ved at levendegøre billederne sættes der gang i ideer, som kan bruges som inspiration til at male/tegne.
Formålet er, at få ideer - at få gang i hjernen og tænke kreativt.

Didaktiske overvejelser:
- Opgaven kan med fordel bruges tværfagligt med faget Dansk, så historien nedskrives, og bearbejdes grammatisk. Efterfølgende kunne eleverne selv tegne til deres historie.
- Ud fra et specifikt tema kunne man bede eleverne medbringe billeder, som eleverne herefter fortæller om. Fortællingerne skal inspirere til, at der udarbejdet et stort fælles mindmap med stikord. Dette mindmap skal herefter igen inspirere eleverne til at tegne/male.

mandag den 2. september 2013

Skulptur, kontur tegning og deludsnit opgave - uge 34




Opgave:

Belyse kreative processer og opleve hvordan man metodisk kan udvikle artefakter og kreative tænkemåder, samt at gå fra helhed til del.
Her arbejdes med en skulpturel og tegnemæssig tilgang. 
Først skabes en skulptur, bagefter tegnes omrids/kontur af skulpturen og til sidst tegnes et udsnit af skulpturen.

Materialer:
Gipsgaze i ruller, sakse, vandbeholdere, A3 og A4 gråt karduspapir, kulblyanter og blyantstiftere (progresso 6B).

Vores proces:

Gipsgaze vikles rundt om forskellige ting, og binder derved det hele sammen i en helhed, som ender ud værende en skulptur.


Refleksioner:
Det var sjovt, og fantasien fik frit løb...Der er uanede muligheder, når materialerne begynder at "smelte" sammen... God samarbejdsøvelse, eleverne vil alle kunne bidrage, da der ikke kræves ret meget andet end fantasi...
Gipsgazen klippes i trekanter, og dyppet kortvarigt i vand. Der glattes og holdes lidt, mens gipsen hærder.

Didaktiske overvejelser:
Alle materialer lægges frem gruppevis, så sakse, gaze, vandbeholdere osv. er klar... Det præciseres, at skulpturerne ikke må fylde mere end A3 papiret til slut.
Grupperne skal min.være på tre, og max. være på fire personer. (Tre pga det praktiske i, at der er én til at holde, mens den anden lægger gaze på, og den tredje kan klippe... - Max fire pga da det kan blive for mange, og derved besværliggøre processen)
God ide at fortælle eleverne, at gaze er dyrt, og de derfor ikke skal lave for store skulpturer, der skal dækkes af et tykt lag gaze. Samt fortælle eleverne, at toiletruller knækker sammen, når de bliver våde...Derudover er det en god ide, at vise eleverne præcis hvordan man gør trin for trin, inden de selv skal igang.
Ved konturtegning er det endnu mere vigtigt, at vise hvad der menes... Først forklares hvad konturtegning betyder, herefter tegner læreren et eksempel, og bagefter spørges tilfældigt udvalgte om, de har forstået opgaven.. Der afsættes tid til konturtegning på 8 min, og herefter forklares deludsnitopgaven, efter samme opskrift som konturopgaven....Dog afsættes der her kun 5 min. 
Skulptur og Billedsamtale til slut.
Eleverne skal gruppevis hente materialer som ligger klar. Inden eleverne slippes løs, inddeles de i grupper.
Metoden med at gå fra helhed til del, er god til fx maleriprocessen, som metode til at skabe noget nyt.