onsdag den 11. september 2013

Skabelontryk - uge 36

Opgave: Skabelon opgave, hvor der eksperimenteres med forskellige former for tryk. 

Målet er at arbejde med en verden af abstrakte motiver, som opstår i beskæftigelsen med skabelontryk, samt få forståelse for farvernes nuanceovergange. 

Materialer: Akryl/ Tempra /Ecolinefarver, pensler, kraftigt papir (fx sulfitkardus 80 g. som er hvid kraftig papir glittet på den ene side og ru på den anden....fås ved AV form) 
Til tryk: Squash, kartofler, løg, æbler, skuresvampe, stearinlys, roer osv.

Vores proces:


Refleksioner:

Ved at genbruge papiret fra farvelæreblandingerne var det hurtigt at skabe noget, da der var farver og mønstre i forvejen. Det var et sjovt og let tilgængeligt arbejde, som samtidig vil kunne lære eleverne at skærper iagttagelsesevnen, når øjnene skal finde de "bedste" steder på papiret, ved at zoome ind. Man kigger på potentialet i de mønstre og farver der allerede er skabt...

Vi havde ikke forstået opgaven helt, og derfor trykkede vi i starten lidt på må og få, uden et system. Dette gav et rodet resultat, og vi fik ikke den ønskede effekt. Med elever er det vigtigt, at præcisere, at opgavens formål er, gennem gentagelse af samme tryk, at lave et ensartet mønster. Til sidst lavede vi et tryk med en trekant (skuresvamp), og et tryk af et løg, som opfyldte opgaven bedre...

At tegne en skitse inden man begynder at trykke, vil fungere meget bedre, idet man med en klar plan, undgår at roder rundt, som vi gjorde. 
Set bagefter, brugte vi for mange forskellige farver. Det vil være mere hensigtsmæssigt, at bruge én farve, og tone den med hvid af flere omgange (brække farven), ligesom en anden gruppe gjorde. Dette vil give forståelse for nuanceovergange.


Vi opdagede, at det giver en stor virkning, når man skærer lidt i billederne. Ved at skære, så cirklerne yderst på billedet bliver fx halveret (som ses på det midterste billede), opnår man en fed effekt, som gør at billedet nærmest fortsætte ud i det uendelige.

Det er bestemt ikke alle materialer, der er lige velegnede til at lave tryk med. Stearinlys skal der skæres meget dybt i, og er ikke nem, at få et pænt tryk ud af.
Æbler er glatte og ikke nemme at holde ved, og kan derfor nemt drille, desuden er det svært at få det pæne tryk fra kernehuset til at lykkes. Kartofler skal man passe på, ikke at få til at glide ud. Squash er yderst velegnet, og her kan man også lave et håndtag på oversiden, så det er nemmere at holde ved. Skuresvampen er nem at klippe i, og giver et flot resultat hver gang. Halve løg virker godt, da man har toppen at holde ved....

Didaktiske overvejelser:
Læreren skal udtrykke sig meget tydeligt, når opgaven forklares, ellers sker der det, at eleverne ikke kan gennemskue, hvad meningen er, og tryk vil blive placeret uden en videre ide, desuden risikerer man at farver vil blive blandet i ét væk.
Det er en rigtig god ide, at begrænse opgaven til at eleverne skal arbejde med fx én primær farve med enten hvid og/eller sort i. 
For at opnå det bedste resultat, når man arbejder med de helt små børn, vil jeg begrænse mig til at bruge squash, skuresvampe og kartofler til at trykke med. Desuden kan det være en god ide, at eleverne først tegner deres skabelon, inden de begynder at skære/klippe.

Rester af papir med diverse tryk, som enten er skåret fra, eller bare skal kasseres, og/eller rester fra det genbrugte papir fra farvelæreblandingerne kunne limes på Falseæskekarton i stykker som sammen danner en collage. Her går man et skridt videre i processen og skaber noget af rester.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar